USPJEŠAN POČETAK PROJEKTA IMAMO PLAN

Maštovitost i kreativnost u službi obnovljivih izvora energije

Prvo predavanje za učenike 5 pulskih srednjih škola - Ekonomska škola Pula, Talijanska srednja škola Dante Alighieri Pula, Tehnička škola Pula, Strukovna škola Pula i Gimnazija Pula - koje sudjeluju u projektu IMAMO PLAN, održanom 16. studenog 2011. godine u prostorijama pulskog sveučilišta, proteklo je u zanimljivoj diskusiji te razmjeni znanja i iskustva o obnovljivim izvorima energije i njihovoj upotrebi u svakodnevnom životu.
Hvalevrijedne prezentacije stručnjaka/predavača – Valtera Poropata, Istarska razvojna energetska agencija, i Mauricia Licula, Solaris d.o.o., uvelike su zainteresirale učenike, potaknuvši ih na osmišljavanje smjernica prema kojima će izrađivati planove štednje energije u svojim školama. Svakako će biti zanimljivo pratiti kako će učenici potpuno različitih usmjerenja pristupiti zadanom problemu, odnosno kako će na maštovit i kreativan način doći do željenih rezultata...
Prema mnogim znanstvenim istraživanjima, budućnost Zemlje leži u pravilnom iskorištavanju i primjeni " neiscrpnih " izvora energije, što je učenicima tijekom uvodnog predavanja posebno istaknuto, a u čemu trenutno prednjače države poput Njemačke i Nizozemske. Osim navedenog, predavači su uputili učenike u mogućnosti daljnjeg obrazovanja, ali i uspješnog, odnosno poželjnog zapošljavanja na poslovima vezanim uz obnovljive izvore energije.
Okupljene su ponajviše zanimale zakonske regulative Republike Hrvatske vezane uz mogućnosti postavljanja fotonaposkih ćelija/modula na krovove škola ili kućanstava, odnosno na mogućnost samostalne proizvodnje, ali i prodaje električne energije dobivene od Sunca. Prema riječima gospodina Poropata, birokracija i zakon RH još uvijek su jako " strogi ", pa je i realizacija takvih projekata vrlo spora, što bi trebalo biti rješeno ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.
Tijekom predavanja učenici, kao i svi prisutni, upoznati su i s vrlo ambicioznom politikom Europske unije, poznatijom kao ciljevi 20/20/20, odnosno smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20%, povećanje energetske efikasnosti za 20% i povečanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za 20 %. Sukladno tome, Europa i svijet usredotočeni su, radi osiguranja novih izvora energije i smanjenja emisija stakleničkih, na sve veće korištenje obnovljivih izvora energije i poboljšanje energetske učinkovitosti.
Predavanje je završeno vrlo zanimljivim pitanjima upućenim gospodinu Mauriciu Liculu iz tvrke Solaris d.o.o.. Budući da je upravo ta tvrtka jedna od tri proizvođača fotonaponskih modula u Hrvatskoj, učenike i njihove profesore zanimale su izgled, način proizvodnje, mogućnosti primjene, ali i cijene istih. Bilo je vrlo zanimljivo da se solarne ćelije mogu modelirati u oblik kupe za pokrivanje krovova kuća ili " stilizirane " škure. Prema Liculovim riječima, mogućnosti su razne - mašti na volju, što je upravo i pokretač projekta IMAMO PLAN.

Napisala Rudija Pavličević

Galerija fotografija s predavanja